perjantai 11. joulukuuta 2020

Pentuja laitettu tilaukseen

 Niin Lilli ja Ykä saivat toisensa romanttisesti Joensuussa lumen valkaistaessa maan 26.-27.11. Ensitreffeillä meni tutustumiseen 10 minuuttia ja kävivät vielä pikaisesti uusinnan seuraavana päivänä jolloin ei enää tarvinnut keskustella tulevaisuuden näkemyksistä vaan homma hoitui muutamassa minuutissa. On se helppoa joskus, kun on tolkun uros ja narttu vaikka olivat ensikertalaisia. Arvostan kovasti. 
Tästä on nyt pari viikkoa ja vielä hetki pitää odotella tietoa tuottiko reissu toivottua tulosta.

Lillin geenitestikin tuli ja tuloksetkin olivat toivotunlaisia eli terve tyttö eikä kanna mitään sairauksia, mitä tuolla testillä pystyi testaamaan. Eli CEA, CL, TNS, IGS, hampaiden hypomineralisaatio (RS), MDR1, sensorinen neuropatia (SN), myotonia (MH) sekä glaukooma terve/normaali! 

On kysytty millaisiin perheisiin myyn bordercollien. Vaikea on sitä sanoilla kuvailla, mutta en karsi pois lapsiperheitä, en myöskään niitä jotka eivät suoraan sano tähtäävänsä jossain lajissa huipulle. Puhtaasti paimeneksi en myy enkä suosittele. Perusaktiiviseen kotiin, jossa toivottavasti saa tehdä ja harrastaa, olla mukana perheen touhuissa. Ehkä en ihan ensimmäiseksi koiraksi vaikka nämä minun pääsääntöisesti ovat aika perushelppoja koiria. Toivoisin ihmisten myös ymmärtävän ettei bordercollie ole oikotie onneen, aikalailla päinvastoin. 
Myös toivon ymmärrystä, että koira voi olla sairas, sillä voi olla ei toivottuja ominaisuuksia ja joskus sekä terveyden että käytöksen eteen joutuu tekemään extraa niin taloudellisesti kuin ajan käytön kanssa. 
Toki iso plussa jos tunnen ennestään tai ainakin joku hyvä tuttu tuntee. 

Vaikka kuinka haluaisi sellaisia täydellisiä koiria, niin ikäväkyllä sellaisia ei ole olemassa ja joudun tekemään kompromisseja myös terveyden kanssa. Esimerkiksi en tiedä yhtään ocd-vapaata linjaa jos tunnen koirien taustoja yhtään enempää. Valitettavasti. 
Ja vaikka on geenitestit ja kaikki, aina ei ihan 100% voi niihinkään luottaa. 

Myös vaikka yrittää saada aikaiseksi tasapainoisia, tekeviä bordercollieita, niin siinäkin voi mennä metsään ja rajusti. Myös ihmisten odotukset ja näkemykset voivat olla erilaisia. 

No kuitenkin, mentiin metsään tai pysyttiin tiellä, toivottavasti tammikuun lopulla pentuja syntyisi!


2 kommenttia:

 1. Ihanaa avointa pohdintaa, arvostan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on tullut pariin otteeseen viestiä, että kuinka sairaita käyttämieni koirien linjat ovat kun kasvattajat XX sanoivat, että heidän koiransa ovat täysin terveitä.
   No onhan periaatteessa minunkin koirat terveitä, samoin käyttämäni koirat. Mutta kyllä sieltä takaa löytyy vaikka mitä ja ainakin itse joudun tekemään kompromisseja jos haluan yhtään bordercollieta maailmaan lisää tuoda. Tosin ehkä se ei ole, tai ei siis ole, millään tapaa fiksua. Mutkun harvoinhan sitä mitään kamalan viisasta muutenkaan tekee.

   Poista