lauantai 15. elokuuta 2015

Pennut kolme viikkoa

Ihanat, reippaat, kontaktia ottavat pennut! Ahneet, liikkuvaiset, pienet kiljukaulat. Tällä hetkellä ajatus, että haluan ptää kaikki. En pysty luopumaan kenestäkään. Tosiasiassa lähempänä luovutusikää lähes lasken päiviä milloin pienet riiviöt lähtevät omiin koteihinsa.

Nimet alkavat vähitellen muotoutua, tytöillä onkin jo virallisetkin todennäköisesti. Pojillakin, mutta kuka on kuka, sitä en vielä tiedä. V-kirjaimella alkavia supersankareita tmv.

En ole salaillut ettei yhdistelmä ole taustoiltaan täysin terve. Väittäisin ettei mikään yhdistelmä ole.
Sielä löytyy mm. epilepsia, synnynnäinen sydänvika, OCD, huonoa lonkkaa ja varmaan vielä paljon muutakin. Kuitenkin olen pyrkinyt katsomaan ettei sairaudet kertaudu sekä isän että emon linjassa ja esim. epilepsia ei heti seuraavasta polvesta löydy. Sydänvika löytyi juuri äsken, mutten ole kauhean huolissani kun pennun isällä on jo lukuisia pentuja ennestään aivan terveitä.
Kuitenkin olen katsonut molempien vanhempien taustojen jättäneen huomattavasti enemmän terveitä kuin sairaita. Esim. Tuurin isällä Raiderilla on paljon jälkeläisiä ja ne ovat luustoltaan todella hyvillä tilastoilla. Sitten toisaaltaan sen melkein kaikissa pentueissa on kuulemani mukaan kuollut pentu tai kaksi ennen luovutusikää. Tuuri on vain puoliksi Raider ja ei ole sanottu, että niin käy sen pennuilla. Eikä ensimmäisessä pentueessa ainakaan niin käynyt. Suomessa on Raiderin pentu tehnyt jo kahdetkin pennut ja kaikki selvinneet hengissä ja ovat terveitä. Enkä ole kuullut Euroopassa olleen mitään ongelmia.
Tuurin emolinjassa on ollut epilepsiaa tietääkseni kahdella koiralla eli sen isoäidin pennun (eri yhdistelmä kuin Tuurin emo) pentueessa. Tottakai se jännittää. Jouduin monta urosta hylkäämään eplepsian takia ja jopa aikamoisena järkytyksenä tuli kuinka paljon epilepsiaa tuntuu olevankin ja varmasti se on vain raapaisu pintaa.
Voltin isän Tipin kaikki kuvatut pennut ovat terveitä, ei epilepsiaa tms. Sama Voltin emon Viuhkan pennuissa. Samoin kuin molempien linjat melkoisen tervettä porukkaa. Mm. Voltin isoisää Fetchiä on käytetty todella paljon ja aika hyvältä näyttää niin terveys- kuin tulostilastot. Olkootkin, että osa pitää sitä ihan pölönä koirana... Mutta muutama OCD jälkeläinen on silläkin niissä yli 200 pennussa. Sama Voltin emon isällä, sillä on lukuisia jälkeläisiä ja niissä on tietääkseni parilla OCD.
En usko olevan enää täysin OCD-vapaata linjaa bordercollieissa.
Pitäisi tehdä sellainen sukutaulu, mihin laittaisi kaikki mahdolliset sairaudet ja viat mitä vaan tiedän takaa löytyvän... Itselleni jo tein sellaisen paperilla.


Punnitsin pennut äsken. Tasaista porukkaa edelleen.

Violet eli eka tyttö, Voltin kopio painoa 950g
Venus eli nätti pikku tyttö, p. 790g
Mustajalka 990g
Lokki 1110g
Kiho 1110g
Viiru 1040g


1 kommentti:

  1. Tämän avoimemmin näistä ei voi kukaan kertoa. Asialinjasta iso halaus Saija <3

    VastaaPoista