keskiviikko 24. tammikuuta 2018

1-lk radoista

Lägillä olin katsomassa 1-lk kilpailuja parin luokan verran. Aika erikoisia rataprofiileja ja ehkä 1-lk aika haastaviakin asioita. Tosin 1-lk taitaa olla sellainen villi viidakko ratoineen, koskaan ei oikein tiedä mitä tuomarin mielestä koirakoiden pitäisi jo osata kilpailemaan lähtiessään. Videoita katsellessani ei ole aina selkeää kuvaa mikä luokka on kyseessä.

Aikoinaan joskus muistan kuulleeni, että 1-lk testataan osaako koira kaikki esteet ja siellä selviytyi vielä ilman mitään isompia kommervinkkejä. Ohjaajakin voi olla aloittelija, ensimmäisissä kilpailuissaan, ei vielä niin syvälle perehtynyt koirien linjoihin ja vaikeisiin lähestymiskulmiin yms.
Kuitenkin olen nähnyt ratoja, joissa koiran täytyy olla jo oikeasti aika taitava. Esteosaamiseen kuuluu siis myös esim. pujottelun avokulmat kovastakin vauhdista, tiukat takaakierrot, ei niin suorat lähestymiset kontakteille yms. Ohjaajalla täytyy olla ajatusta, mistä koira ponnistaa ja mihin se laskeutuu. Miten mahdollisesti korjata koiralle linjaa turvalliseksi seuraavalle esteelle jne.
Kun laitetaan sitten yhteen nopea koira ja kokemattomampi ohjaaja, ei ole helppoa ei.

Jos ja kun 1-lk kilpailija on kokenut harrastaja, hän osaa ja taitaa nämä asiat. Ehkei hänen koiransa vielä, mutta kilpailijalle ei tule paha mieli, koska hän ymmärtää sen. Ehkä jopa tekee oman ratavalinnan ettei laita koiraansa mahdottoman eteen. Tätä näkee jonkun verran kaikissa luokissa.
Mutta kun sinne laitetaan ensimmäisiä kilpailujaan starttaava, hermostuneena kynsiään pureskeleva ohjaaja, joka on jo valmiiksi lannistunut ettei tästä mitään tule.... Etenkin jos ja kun hän kuuntelee niiden kokeneempien puheita ja mahdollisia kauhisteluja joistakin radan kohdista.
Siinä osa lannistuu ja toteaa treeneissä ettei hänestä ole kilpailemaan, ei hän vaan pysty kun on niin vaikeaa. Ei osaa, ei pysty soveltamaan oppimaansa treeneistä kilpailuihin vielä. Ei kun radat tuntuvat liian vaikeilta, tehtävät liian haastavilta.

Onneksi suurinosa radoista on oikeasti kivoja, jouhevia, just sopivia ja kuitenkin hiukan koirakkoa haastavia. Pelkät juokse tuonne päähän ja sieltä takaisin maaliin-ei myöskään ole kivaa. Paitsi ehkä joskus.

Ja kyllä, on mahdottoman helppo arvostella toisten tekemisiä. En haluaisi tuomariksi. Arvostan tuomareita monellakin eri tavalla. Enpä juurikaan harrasta kisojen valitsemista tuomarin perusteella.
Mutta onko olemassa jotain sääntöä, ajatusta miten etenkin ne 1-lk radat suunnitellaan? Kenelle ne on tarkoitettu? Mitä siellä mitataan?
On kamalan ikävää jos kilpailija joutuu miettimään uskaltaako mennä sille tai tuolle tuomarille. Vaikka ihan varmasti jokaisella on, tai uudemmilla tulee olemaan, oma käsialansa ratojenkin suhteen, niin eikö 1-lk asiat voisi pitää vielä simppeleinä ja ns. perusasioita mittaavana.

ps. itse pitäisin kovastikin niistä ns. haastavimmista radoista jo 1-lk. Mutta suurinosa minun asiakkaista ei.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti